Televizoare LCD LED vs OLED care sunt mai bune?

Începând cu anii 2000 bătălia pe segmentul de televizoare s-a dat între plasme și televizoarele LCD, însă nu toată lumea cunoaște diferența dintre cele două tehnologii, cu atât mai mult între televizoare LCD LED vs OLED. În momentul actual cele mai comercializate sunt televizoarele LCD LED și cele OLED.

Așa cum am spus, întâi concurența a fost între plasme și televizoarele LCD iar asta s-a datorat diferențelor majore atât în ceea ce privește calitatea cât și prețul. Astfel, plasmele întotdeauna au avut contrasturi foarte bune, afișând în special nuanțe de alb și de negru intense, foarte apropiate de realitate și ca urmare culorile erau și ele mult mai plăcute.

Televizoarele LED întotdeauna au fost inferioare în ceea ce privește contrastul, însă au câștigat pe segmentul de preț, fiind mult mai accesibile decât plasmele.

De unde apare diferența de calitate între televizoare LED vs OLED?

Așa cum îi spune și denumirea, plasmele sunt televizoare ce folosesc plasmă (un amestec de gaze precum neon, argon, xenon) pentru afișarea imaginii. Astfel că avem odată cu contrastul foarte bun, avantajul este și unghiul de viziualizare excelent. De asemenea timpul de răspuns este foarte bun.

LCD înseamnă display cu cristale lichide iar acest tip de tehnologie are nevoie de o sursă suplimentară de lumină pentru a crea imaginea. Primele LCD-uri erau de tip TFT (Thin Film Transistors) care aveau la bază tranzistori pentru a produce lumina necesară formării imaginii.

Cu timpul TFT-urile au fost înlocuite cu televizoarele LED (Light Emitting Diode) care au luminează ecranul cu ajutorul led-urilor. Display-urile LED sunt de două tipuri: Backlit LED sau Edge LED.

Backlit LED presupune amplasarea diodelor în spatele ecranului, pe toată suprafața acestuia, în timp ce la Edge LED acestea sunt dispuse pe marginea ecranului. Astfel că televizoarele Backlit LED au o grosime mai mare dar pe de altă parte oferă un negru mai uniform, în timp ce Edge LED-urile au apărut ca o necesitate de a lansa televizoare cât mai subțiri.

Pentru a compensa pe partea de contrast uniform, mai ales în ceea ce privește negrul, televizoarele LED de tip Edge de ultimă generație vin cu tehnologii precum Local Dimming ce controlează luminozitatea pe fiecare zonă în parte, oferind nuanțe de negru mai pronunțate și uniforme.

Revenind la plasme trebuie să spunem că acestea au un raport calitate-preț foarte bun atunci când căutam un ecran de diagonală mare, fiind practic mai ieftine decât televizoarele LED.

În anii 2013-2014 marii producători au anunțat încetarea producției de plasme TV, iar la momentul actual ele au fost înlocuite de televizoarele OLED (Organic Light Emitting Diodes) care datorită diodelor organice nu au nevoie de sursă de iluminare deoarece acestea emit atât lumină cât și culorile necesare alcătuirii imaginii.

Televizoarele OLED beneficiază de toate avantajele pe care le-am prezentat la plasme și sunt net superioare televizoarelor LED: contrast mai bun, negru mai intens și uniform, culori mai bogate, apropiate de realitate, timp de răspuns foarte mic, unghi de vizualizare excelent.

Chiar și la capitolul consum de energie, televizoarele OLED sunt mai bune datorită faptului că nu au nevoie de o sursă în plus de iluminare care duce la un consum sporit de curent.

Acum vin și punctele slabe ale televizoarelor OLED și anume durata de viață poate fi chiar și la jumătate față de un televizor LED, și poate cel mai important lucru este prețul foarte mare. Dacă la televizoarele LED prețul începe de la câteva sute de lei și până la mii de euro, la OLED prețurile sunt de regulă de rangul miilor de euro.

În concluzie, televizoarele LED sunt cele mai căutate, lucru ce se datorează prețului accesibil chiar și pentru ecranele cu diagonale foarte mari, iar de cele mai multe ori prețul este un factor decisiv în alegerea televizorului.

Televizoare LCD LED vs OLED care sunt mai bune? reviewed on May 28, 2016 by rated 5.0 of 5